Goed werkgeverschap steeds belangrijker

In de huidige arbeidsmarkt wordt goed werkgeverschap steeds belangrijker. Dit komt onder andere door het krapper worden van de arbeidsmarkt, maar ook het populairder worden van ‘goede werkgevers’.

Op de krappe arbeidsmarkt hebben veel bedrijven moeite met het vinden en binden van sollicitanten en huidige (vaste en flexibele) werknemers. Er zijn veel werkzame personen en het aantal werklozen is relatief laag. Als bedrijf zul je dat dus je beste beentje voor moeten zetten en iets extra’s moeten bieden ten aanzien van de concurrentie. Alleen dan kun je de best werknemers aan je binden. Het gaat niet alleen maar meer om salaris, maar ‘goed werkgeverschap’ wordt steeds belangrijker.

Goed werkgeverschap houdt in dat je als bedrijf iets extra’s hebt te bieden op het vlak van onder andere professionele, maar ook persoonlijke ontwikkeling en behoefte van de medewerker. Dit leidt tot goed werkgeverschap.

Steeds meer bedrijven merken dat ze de tijd en kennis merken om het goede werkgeverschap op een juiste manier in te delen. Zij besluiten daarom het juridische werkgeverschap uit te besteden bij een externe partij. Daarnaast neemt deze externe partij, vaak in de vorm van een payroll organisatie, ook ander werkgeverslasten over. Denk hierbij onder andere verzuim, personeelsadministratie, juridische kosten enzovoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *